Bezplatná právna poradňa

Rozvrhnutie pracovného času na týždeň či mesiac

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Otázka

Dobrý deň, je v prípade potreby možné vopred naplánovať zamestnancom, ktorí pracujú v systéme denná – nočná – voľno – voľno, pridané zmeny na pokrytie denného počtu zamestnancov na pracovisku? Prípadne, aké riešenie by bolo vhodné v situácii, keď je potrebné neustále obsadzovať jednotlivé zmeny?

Celkový počet zamestnancov je menší, ako by mal byť. Keď do toho prídu PN-ky a paragrafy, často sa nič iné nerieši. Vedúci sa potom doprosujú zamestnancom, aby išli do práce počas voľna. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

rozvrhnutie pracovného času je zamestnávateľ povinný zamestnancom oznámiť najmenej jeden týždeň vopred. 

Podľa § 90 ods. 9 Zákonníka práce, "Rozvrhnutie pracovného času je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi najmenej týždeň vopred a s platnosťou najmenej na týždeň."

Z vyššie uvedeného vyplýva, že každý zamestnanec by mal vedieť, ako bude pracovať s týždenným predstihom. Týždenný odstup slúži na naplánovanie si pracovných úloh ako aj na návštevy lekára alebo iné prekážky v práci, ktoré zamestnanec nemôže vykonať mimo pracovného času.  Ak ide o naplánovanie na dlhšie obdobie ako je jeden týždeň aj vrátane nadčasov, to zákon pripúšťa. 

V prípade opakujúceho sa nedostatku zamestnancov na pracovisku, možno vyriešiť prijatím dostatočného množstva nových zamestnancov. Keďže pracujúci zamestnanci síce môžu pracovať aj nadčasy ale v obmedzenom rozsahu a zároveň majú nárok na čerpanie voľna s náhradou mzdy pre dôležíté osobné prekážky, akými sú prevažne návšteva lekára a pod..

Podľa § 97 ods. 6 Zákonníka práce, "Práca nadčas nesmie presiahnuť v priemere osem hodín týždenne v období najviac štyroch mesiacov po sebe nasledujúcich, ak sa zamestnávateľ so zástupcami zamestnancov nedohodne na dlhšom období, najviac však 12 mesiacov po sebe nasledujúcich."

Podľa § 97 ods. 7 Zákonníka práce, "V kalendárnom roku možno nariadiť zamestnancovi prácu nadčas v rozsahu najviac 150 hodín. Zamestnancovi, ktorý vykonáva zdravotnícke povolanie podľa osobitného predpisu, možno po dohode so zástupcami zamestnancov nariadiť nad rozsah ustanovený v prvej vete ďalšiu prácu nadčas v rozsahu najviac 100 hodín v kalendárnom roku.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.